Pytanie mam, czy widać coś szklanki bez demontażu wałków? Bo jeżeli mało co widać to nawet nie zabieram się za zaglądanie.
[O2] BXE, szklanki, popychacze, wałek rozrządu
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez matijas-81No to lepiej nie zaglądać i żyć ze świadomością że wszystko jest ok, a jak się wysra to wtedy się martwić. I jak pisali koledzy wcześniej kupić duuużą skarbonkę i odkładać
po pierwsze ch#$owo rozkraczyć się na przykład na wakacjach za granicą, a po drugie koszta wtedy mogą być dużo wyższe.
ale jest to jakieś wyjście, takie zamiatanie pod dywan
[ Dodano: Czw 20 Sty, 11 20:33 ]
Zamieszczone przez AdamBPytanie mam, czy widać coś szklanki bez demontażu wałków? Bo jeżeli mało co widać to nawet nie zabieram się za zaglądanie.
ale jak tam się mocno przyglądać to pewnie coś można zobaczyć :szeroki_usmiech
[ Dodano: Czw 20 Sty, 11 20:35 ]
Zamieszczone przez piramidaJezeli takie są to kwoty to mogę remontować silnik raz na 3 latasaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez matijas-81oczywiście używki
ok, widzę nowy trend -> "będzie dobrze"
też mam taką nadzieję
generalnie każdy robi to co lubi
mnie przynajmniej ten topik dostarczył sporo nieoczekiwanej rozrywki :lol:
w każdym razie wiadomo, gdzie jeszcze warto zerknąć kupując używane BXEsaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
czolem, panowie a czemu ten watek zostal tak dziwnie podzielony? teraz trudno znalezc pierwsza wypowiedz kolego Szkoda opisujacej caly problem..... - no i szkoda, bo zaraz ten watek przepadnie wsrod tematow w stylu "jakie kupic chlapacze?".... :-(
a przeciez faktycznie watek Szkody to bardzo ciekawa lektura - zglaszam wniosek formalny (hoho) zeby gdzies ten watek z opisem Szkody podczepic pod okreslony dzial forum i zeby to bylo zawsze widoczne.
Komentarz
-
-
Panowie , patrząc na 1.8 TSI które potrafią zdechnąć po 20kkm albo 1,4TSI gdzie po kilku kkm zaczyna hałasować pompa paliwa i bóg wie co tam jeszcze wyjdzie to nasze 100kkm w BXE bez większego remontu to jest jakieś kosmiczny przebieg :szeroki_usmiech
swoją drogą to pewnie trzeba będzie przy każdym rozrządzie doliczyć parę pln i człowiek dalej śpi spokojnieO rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
No dobra, rozebrałem, obejrzałem.
Najpierw historii trochę
Przebieg 92500km, odebrany 17.08.2007 roku u Danielcia
Wymiany i przeglądy:
- 23kkm pierwszy przegląd i wymiana oleju oczywiście przed czasem bo komputer pokazał
jeszcze 5kkm. Wymiana na olej Motul 5w30 wg. normy 507.00.
- 48kkm drugi przegląd i wymiana oleju na Castrol Edge 5w40 wg normy 505.01 z powodu
niezadowolenia z Motula.
-63 kkm trzeci przegląd z wymianą oleju. Dalej Castrol Edge 5w40, wymiana filtra paliwowego.
(Filtr wyglądał dobrze i nie był specjalnie zasyfiony, w zbiorniczku syfu prawie nie
było).
-78 kkm czwarty przegląd z wymianą oleju. Dalej Castrol Edge 5w40, wymiana płynu
hamulcowego.
-93 kkm następny przegląd z wymianą oleju za niedługo. Castrol Edge 5w40 czeka już na półce.
Styl jazdy mój to raczej normalny bez ścigania się, codziennie dojeżdżam 15km do pracy bocznymi drogami. Z całkowitego przebiegu 25kkm zrobione autostradami na odcinkach po 1200-1300km w jedną stronę. Po autostradach jeżdżę z prędkościami 130-170km/h.Reszta to drogi krajowe i dojazdy do pracy. Klocki hamulcowe, zawieszenie jeszcze oryginalne.
No i dziś rozebrałem sam i oto fotki:
[ Dodano: Pią 21 Sty, 11 19:24 ]
Jak widać olej Castrol Edge 5w40 nie brudzi silnika, nie zostawia syfu w każdym razie nigdzie nie widziałem go. Głowica jest czysta choć olej jest czarny. Żadnego nalotu nie ma.
Próbowałem podejrzeć szklanki. Tyle ile widać gołym okiem to wyglądają na nieporysowane. Wałek nie ma żadnych rys czy nieplanowych wytarć.
EGR na zdjęciach wygląda gorzej niż w rzeczywistości. Lekki nalot czarny jest, ale jest go bardzo mało.
Pasek rozrządy wygląda na mało wytarty na zębach i po zewnętrznej stronie również, więc pewnie może być do 120kkm spokojnie.
No to tyle odemnie. Mam tylko nadzieję że wszystko dobrze złożyłem i nie będzie mi ciekło z pod pokrywy zaworów. :roll:Załączone pliki- zdjcie0024_142.jpg (121,1 KB, 3805 odsłon)
- zdjcie0021_110.jpg (119,9 KB, 3804 odsłon)
- zdjcie0020_127.jpg (140,5 KB, 3804 odsłon)
- zdjcie0017_202.jpg (133,2 KB, 3806 odsłon)
- zdjcie0016_192.jpg (140,4 KB, 3808 odsłon)
- zdjcie0015_912.jpg (137,1 KB, 3807 odsłon)
- zdjcie0014_174.jpg (137,8 KB, 3806 odsłon)
- zdjcie0013_756.jpg (144,5 KB, 3806 odsłon)
- zdjcie0011_119.jpg (131,4 KB, 3809 odsłon)
Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
Zamieszczone przez AdamBJak widać olej Castrol Edge 5w40 nie brudzi silnika, nie zostawia syfu w każdym razie nigdzie nie widziałem go. Głowica jest czysta choć olej jest czarny. Żadnego nalotu nie ma.
Zamieszczone przez AdamBPróbowałem podejrzeć szklanki. Tyle ile widać gołym okiem to wyglądają na nieporysowane. Wałek nie ma żadnych rys czy nieplanowych wytarć.
Fakt EGR troszkę zasyfiony ale i tak na ten przebieg wszystko wygląda dobrze.
Dzięki za włożoną pracęwidok jest pocieszający. Długiej i bezawaryjnej dalszej jazdy życzę.
PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
PAOLO ESCO, jak już wielokrotnie pisałem, olej Motul średnio nadaje się do aut ludzi jeżdżących spokojnie (wcale nie oznacza to że wolno), miałem sprawdziłem i zmieniłem. Tak naprawdę to na castrolu przejeżdżam 15kkm i stan mi schodzi z max do połowy gdzie np przy motulu musiałem dolać 0.5l aby mieć połowę stanu przy wymianie. Na oleju fabrycznym też musiałem dolać ok 0.7L na 23kkm aby utrzymać połowę stanu.
Co do mojego stylu jazdy to z reguły kręcę do 2500-3000obr/min czasami do 4000obr/min przy wyprzedzaniu. Na autostradach trzymam prędkość obr silnika w przedziale 3000-3500obr/min.Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
misiek^wro, miałem nie zaglądać, ale zmieniłem zdanie i pomyślałem że warto mieć jakieś odniesienie co do warunków w jakich auto jeździ i na jakim oleju. Będzie na forum jakieś już porównanie. Może jeszcze ktoś się odważy zajrzeć aby mieć więcej porównań.Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
Ja co prawda mam VP ale przy każdej okazji kolega z ASO namawia mnie na Castrola... A ja uparcie na Motulu zasuwam... :twisted:OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez DzidaAdamB, dzięki wielkie, profi robota.
[ Dodano: Pią 21 Sty, 11 22:32 ]
Dzida, uspokoiłeś się trochę teraz? :szeroki_usmiechOctavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez endryuAdamB, a przy tej okazji EGR-a czyściłeś-myłeś :?:Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
Komentarz